Friday, January 21, 2011

international monetary system

ayah aku penah cakap, yg duit kita, Ringgit Malaysia, actually lebih tinggi nilai dr U.S. Dollar. tapi hakikatnya tidak. USD1 = RM3.++ kalo tak silap.

aku tak paham, so ayah aku dgn sukarela explain kat aku otw balek rumah lam keta. tp aku rasa tahap kebebalan aku meningkat time lam keta so aku tak paham2. seperti biasa, aku buat2 paham utk menjaga hati ayah aku.

aku memang baik. aku tahu.

so aku try youtube pasal sistem kewangan ni. so here it is. easy to understand. mungkin sebab dye dah kaji menda ni bertahun2 kot.

video

in conclusion, the international monetary system that we are using now is a bullshit. that is why our Tun Dr Mahathir propose the usage of dinar emas. even this guy acknowledge Tun!






5 comments:

  1. wah anis boleh ajar ak ni..sng ak nk debate nnt...

    ReplyDelete
  2. i still dont understand eh. any other link i can get more info of? hehe. :D

    ReplyDelete
  3. video ni part ke-7 out of 12/13, the part where he explain the corrupted system.
    to view the rest, simply search "islam dan sistem kewangan antarabangsa" lam youtube :)
    anyway, term yg diguna lam video ni
    check = US Dollar
    money in the bank = US's gold

    ReplyDelete
  4. yup.aku x leh tgok video tuh, company block.
    tp aku boleh bayangkan ape yg bapak kau citer kat kau. tapi bab duit malaysia lagi besar tu aku tak tau lah.
    tapi memang currency US akan jatuh, and might be replace by Euro akan datang.
    akan datang, currency us akan jatuh, and others currency pun akan jatuh jugak sebab semua duit depends kat US punya currency.
    so. nanti bila currency dh jatuh, harga barang akan melambung. satu2nya nilai yg x jatuh, adalah emas. so. sila beli emas skang.

    the reason why gold or dinnar paling sesuai
    guna dlam jual beli adalah sbb gold adelah currency yg takkan/susah nak jatuh.

    ReplyDelete
  5. yep statistically proven yg harga emas takkan jatuh dulu
    skang hutan US kalo aku dah silap reaching 41 trillion, tu pesal ayah aku ckp duit kt tinggi lagi
    aku pun tak sure kesahihan kenyataan ni
    :D

    ReplyDelete